Известният водещ Росен Петров разказа историята на изобретателя Петър Петров. Сред

...
</TD
>Известният водещ Росен Петров разказа историята на изобретателя Петър Петров. Сред
Коментари Харесай

Петър Петров от пловдивско село Брестовица, който покори необикновения свят

Известният водещ Росен Петров описа историята на изобретателя Петър Петров. Сред изобретенията на Петров са първия цифров ръчен часовник, първата компютризирана система за премерване на замърсявания, телеметрични устройства за метеорологични и информационни спътници, както и голям брой други апарати и авторски способи

21 октомври 1919 година. Село Брестовица, Пловдивско. В фамилията на свещеника Димитър се ражда наследник. Той ще получи елементарното име Петър Петров, само че в живота му няма да има нищо нормално. Отначало потегля по пътя на татко си и следва в Семинарията, само че едвам на 20 години към този момент го виждаме като боец във Френския задграничен легион.

И тук стартират премеждия след премеждия.

Започва Втората международна война и Петър Петров води война с германците на фамозната линия " Мажино ", попада в плен и е пратен във военнопленническия лагер в Полша. Съдбата обаче се намесва, като български гражданин и с помощта на тогавашните ни близки връзки с Германия, той е освободен и се завръща в България (според някои откриватели съумял да избяга). У нас той служи в гвардейската част, охранявала цар Борис Трети, само че идва 9 септември и премеждията на Петър още веднъж стартират. Емигрира в Германия, където внезапно се демонстрира неговия теоретичен капацитет и той блестящо приключва машинно, корабостроително, строително и електрическо инженерство.

Скоро потегля да търси шанса си зад океана и взе участие в основаването на редица военновъздушни бази, в това число големите оборудване при Гус Бей на полуостров Лабрадор и Туле в ледената Гренландия. Като инженер геният му блясва блестящо и в реализирането на редица галактически планове, като първия метеорологичен сателит " Нимбус ", първия информационен спътник " Телстар " и в програмата на НАСА, за полет до Луната, " Аполо ". Безспорно това, с което е известен измежду множеството българи, е неговата роля в екипа, основал първия цифров ръчен часовник " Пулсар ". Скоро патентът бил изплатен от " Сейко " и пазарът бил залят от електронни часовници. Не знам по какъв начин да го обясня на по-младите, само че в моето детство да имаш електронен часовник беше заветна фантазия.

През 1975 година Петър Петров основава инсталация за премерване на замърсяването на водата в градски условия и основава компанията Американски Дигитални Системи или ADS Environmental Services, която и дo ден сегашен е от водещите в своята сфера. Може би един от най-големите приноси на този българин към човечеството е освен присъединяване му в преодоляването на космоса, само че и основаването на безжичния сърдечен екран.

Негова пристрастеност са и пътешествията по море и градежа на бързоходни катамарани. Участва и в конструирането на лодката хидроплан на Лий Тейлър, която на 30 юни 1967 година реализира международен връх за експедитивност по вода, развивайки скорост от 459,02 км/ч. Какво ли да прибавим още? Живее 83 години и има три сина. Жената до него се споделя Хелън Филипс и те ще разделят триумфи и неволи повече от половин век. Синът му Ралф Петров с възприятие за комизъм, само че и с горделивост, споделя за татко си " Предполагам, че в случай че се комбинира Индиана Джоунс с Томас Едисън, ще се получи Петър Петров ".

Защо ви описвам тази история? Защото този човек в действителност има рядко завладяваща орис. Животът му го е водил от тропиците на Индокитай до ледовете на Гренландия, от стоманените редици на Чуждестранния легион до научните лаборатории, само че за нас той си остава българинът Петър Петров от Брестовица, който покори невероятния свят.

Текстът е от формалната страница на Росен Петров във фейсбук.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР